keskiviikko 14. maaliskuuta 2012

Panda Lakumix PARTY

Varoitus, tästä tulee piiiiiitkä postaus!
Tämän pussin mainos on vainonnut minua työmatkoillani jo pari viikkoa. Siispä päätin antaa sille nyt kyytiä, hah-haa! Kyseessä on siis Pandan uusin lakritsipussi. Se sisältää sekä hedelmää että lakritsia ja nähtävästi hedelmälakritsia. Pussi on mukavan pirtsakka, sopii hyvin kevät-kesä markkinoille. Painoa sillä on 250g ja hintaa about 2,70e. Pussissa on 7 erilaista makua ja perehdymme niihin hiukan myöhemmin. Tarkastellaan sitä ennen pussia vähän tarkemmin.


Pussin takana lukee seuraavanlainen esittelyteksti:

On hedelmänamua ja lakua! Monta uutta makua, pehmeästi svengaten, pandan mukana hengaten, siskot, veljet toteaa, on taas pussi makeaa. Kaverit kutsui kokoon Vaajakosken Panda - se omintakeinen makeinen.

Hauskat tekstit ovat Pandalle hyvin tyypillisiä. Niitä löytyy ainakin suklaalevyistä sekä laku- ja suklaapusseista.

Ainesosaluettelostakin löytyy kaikenlaista: 

LAKRITSI- JA HEDELMÄMAKEISSEKOITUS. Ainesosat: Sokeri, siirappi, tärkkelyssiirappi, vehnäjauho, vesi, glukoosi-fruktoosisiirappi, tärkkelys, liivate, lakritsiuute, melassi, mansikkasose, happamuudensäätöaineet (E330, E331), värit (E153, E120, E100, E141), aromit (mm. anisöljy), pintakäsittelyaineet (kasviöljy, E901, E905, E903). SAATTAA SISÄLTÄÄ PIENIÄ MÄÄRIÄ MAITOJAUHETTA. SEKOITUKSEN KOOSTUMUS VOI VAIHDELLA.

Noniin ja nyt päästään itse hauskaan osioon, eli E-koodaukseen! Löysin Eviran sivuilta Lisäaineoppaan, josta löytyy erittäin paljon tietoa lisäaineista, säilöntäaineista, väriaineista jne. Lisäaineoppaan voit löytää täältä. Itseasiassa E-koodiavaimen voi ladata myös puhelimeen, ja ohjeet siihen löytyy täältä. Ja nyt itse asiaan! Tulevat jutut on siis napattu Eviran oppaasta.

Toivottavasti saan muutamat lisäainevastaiset henkilöt tällä käännytettyä muahha!!

Happamuudensäätöaineilla muutetaan tai säädellään elintarvikkeen happamuutta. Niillä voidaan myös vaikuttaa elintarvikkeen säilyvyyteen bakteerien heikon happamuuden sietokyvyn takia. Happamuudella vaikutettaan myös makuun.

E330 on tutummin sitruunahappo. Sitä löytyy sitrushedelmistä, mutta sitä voidaan valmistaa bioteknisesti. 

E331 on hieman hankalampi, mononatriumsitraatti, dinatriumsitraatti ja trinatriumsitraatti.

Väriaineilla elintarviketta pyritään tekemään ulkonäöltään houkuttelevammaksi (miettikääpä esim harmaita karkkeja... kuin houkuttelevaa!) Usein niillä palautetaan myös elintarvikkeen alkuperäinen väri. Värejä luokitellaan kolmeen eri luokkaan: luonnonväreihin, osittain keinotekoisiin ja keinotekoisiin elintarvikeväreihin. Luonnonvärit valmistetaan kasvi- ja eläinperäisistä syötävistä raaka-aineista. Joitakin niistä voidaan valmistaa myös kemiallisesti. Osittain keinotekoiset väriaineet saadaan luonnonväreistä käsittelemällä niitä kemiallisesti. Väriä voidaan jatkokäsitellä esimerkiksi sen huonon säilyvyyden vuoksi. Keinotekoiset väriaineet valmistetaan kokonaan kemiallisesti, eikä niitä löydy luonnosta. Näiden lisäksi väreinä käytetään joitakin metalleja ja metalliyhdisteitä.

E153 on musta, kasviperäinen lääkehiili ("metalliväri"). Sitä saadaan hiiltämällä eri kasviraaka-aineista. Tätä käytetään muun muassa juomiin, jälkiruokiin, jäätelöön, makeisiin jne.

E120 on karmiini, eli punainen väri. Tätä uutetaan kuivatuista Dactylopius coccus- hyönteisen naaraista. NAM! Tätä väriä laitetaan samoihin juttuihin kuin E153.

E100 on kurkumiini, eli keltainen tai kelta-oranssi väri. Tätä uutetaan Curcuma longa-kasvin juuresta ja sitä käytetään mm. juomiin, jälkiruokiin, makeisiin, hedelmänmakuisiin aamiaismuroihin ja margariiniin.

E141 on klorofylliparikompleksi. Väriltään se on vihreä-sininen-musta. Tätä saadaan klorofyllistä korvaamalla sen luontainen magnesium (mitä lie sitten käytännössä tarkoittaakaan..). Tätäkin käytetään juomiin, makeisiin ja hilloihin.

Pintakäsittelyaineet ovat aineita, jotka lisäävät elintarvikkeen kiiltoa tai muodostavat siihen suojaavan pintakerroksen. Pintakäsittelyaineita käytetään myös esimerkiksi tuoreisiin hedelmiin.

E901 on toiselta nimeltään mehiläisvaha. Sitä saadaan luontaisesti mehiläisten vahakennoista ja sitä käytetään esimerkiksi hedelmien ja makeisten kiillotukseen.

E905 on mikrokiteinen vaha, joka koostuu öljystä valmistetusta parafiinista. Sitä käytetään pääsääntöisesti pintakäsittelyaineena ja vaahdonestoaineena. Sitä käytetään esimerkiksi avokadon, mangon, makeisten ja purukumien pintakäsittelyyn.

E903 on karnaubavahaa. Sitä saadaan luontaisesti Copernicia cerifera -palmun lehdistä. Karnaubavahaa käytetään mehiläisvahan E901 tapaan.

Noniin ja nyt päästään itse maisteluun :)


DancingQueen on kuvailtu pussin kyljessä mansikkalakritsiksi. Ja on itseasiassa aika sairaan hyvää mansikkalakritsia! Piti ottaa toinen heti perään :D Maku on mukavan makea ja veikkaan että mansikan suloinen maku tulee ainesosaluettelossa näkyneestä mansikkasoseesta. Koostumus on ehkä vähän hassu lakritsiksi, mutta ehkä se johtuu juuri tuosta soseesta. No, ainakin se tarttuu lakritsin tavoin hampaisiin :D

PartyPanda on colan makuista lakritsia. Tosin se tuoksuu mielestäni hiukan tervalle. Namussa maistuu ihan hiukkasen kokis, tavallaan sivumakuna. Verrattuna DancingQueeniin, tässä on melko laimea makuelämys. Jälkimaku on myös hieman ällö. Toisin sanoen, en tahdo ottaa toista. 

SoulSisko on pussin mukaan limen ja sitruunan makuinen hedelmänamu. Tässä on huomattavasti erilaisempi koostumus kuin kahdessa edellisessä. Lienee tuon lakritsittomuuden syy. Maku on ihan kiva, tuntuu tyypilliseltä viinikumikarkilta. Tämä on ehkäpä kuitenkin se keidas aavikolla, eli hyvin piristävä karkki lakritsien seassa. 

Tanssitennari kuvaillaan tavalliseksi lakritsinamuksi. Tämä on mielestäni kuitenkin suolaisempi kuin tavallienn lakritsi ja koostumukseltaankin erilainen. Tämä tuo juurikin sitä suolaisuutta pussiin mukaan ja on mielestäni oikein oiva lisä pussin valikoimaan. 

Sambaserkku on appelsiinin makuinen hedelmänamu, joka on päältä sokeroitu, kuten kuvasta näkee. Jotenkin aina odotan sokerioitujen karkkien olevan kirpeitä. Tämä ei kuitenkaan ole, vaan päällä on vain sokeria. Appelsiini maistuu hiukan, vähän kuten PartyPandassa cola. Aika laimea maultaan tämäkin.

Paksu Pepe on pehmeää lakristia ja arvatenkin Pandan Pepe-lakun pätkä. Kyllä vain, perinteistä Pepeä :) Klassikko sopii hyvin tuomaan tuttuutta tähän uutuuspussiin.

Yläfemma on omenan makuinen hedelmänamu. Tämä on mielestäni ehkä kiinnostavin karkki koko pussista, ehkä ulkomuotonsa puolesta. Lisäksi tykkään yleensä omenakarkeista. Ja niin tykkään tästäkin. Tämä kihelmoi kielen alustaa ja saa sylkirauhaset hyrskyttämään. Tämä tuo SoulSiskon tavoin piristystä pussiin. 

Olin aluksi hyvin skeptinen tästä pussista ja odotin saavani haukkua tätä oikein olan takaa, mutta tämä oli itseasiassa erittäin hyvä pussi! Seitsemästä eri vaihtoehdosta vain kaksi oli vähemmän hyviä, joten tämä oli oikein mainio pussukka. Neljä karkkia! Ja nyt palaan takaisin DancingQueeniin!

4 kommenttia:

  1. Itsekkin olen moneen otteeseen pyörittänyt tätä pussia metsästäessäni jotain hyvää syötävää.. siitä huolimatta en ole vielä rohjennut pussia ostamaan. Onpa hyvä että on joku joka koeajaa pussin ennen kun lähtee itse sitä sokkona ostamaan ;D palautteen perusteella onnistunut kokeilu, kannattaa siis kokeilla itsekkin? :)

    Mukava postaus, innolla odotan uusia valtauksia!

    Ja E-koodit kunniaan!! ihmiset ovat tehneet niistä kamalan mörön! ihan kun meille tarkoituksella muka haluttaisiin piilosyöttää kamalia myrkkyjä? minä en ainakaan halua syödä kuraveden värisiä hedelmäkarkkeja tai rusinoituneita viinirypäleitä, nielen mielummin hyvällä omatunnolla vähän vahaa ja kasvijuurta että herkutteluhetki on mielekkäämpi :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Noniin nyt sitä uskaltaa mennä maistamaankin :D Sitä vartenhan minä täällä olen!

      E-koodeissa kansaa pelottaa ehkä se, että niissä on suositusrajat. Siis suosituksia, kuinka paljon niitä kannattaa/saa nautiskella. Minun käsittääkseni rajat ovat kuitenkin sellaisia, että niitä voi olla yhdne ihmisen melko vaikeaa ylittää. Esimerkkinä Coca-Colan "uusi" resepti. Siinä väriaineena käytetyssä aineessa on 4-metyyli-imidatsolia, joka tietyn pisteen jälkeen saattaa vaikuttaa syövän syntyyn. Kuitenkin Coca-Colassa tätä ainetta on ollut sen verran, että yksilön pitäisi juoda yli tuhat tölkillistä limpparia, että se olisi haitallista. Haluaisinpa nähdä tuon tempun :D Ja nyt sitten selvennys, eli Coca-Cola nyt on pyytänyt väriainetta tuottavan firman muuttamaan väriaineen reseptiä niin että 4-metyyli-imidatsoli poistetaan aineesta, tai ainakin sitä vähennetään radikaalisti.

      Lähde: http://www.hs.fi/ulkomaat/Coca-Colan+ja+Pepsin+v%C3%A4riaineen+koostumus+muuttumassa+sy%C3%B6p%C3%A4varoituksen+takia/a1305557463456

      Poista
  2. Hienoa että olet perustanut karkkeihin erikoistuneen blogin. Minullakin on jonkinverran salmiakki ja lakritsiarvosteluja (muun muassa tämä sama) mutta olen laajemmin ruokablogi.

    Näkyy kyllä selkeästi kirjoitusotteestasi että tämä ei ole ensimmäinen blogisi. Jälki on todella hyvää alusta saakka :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kivaa, että tykkäät blogistani! :) Onpa pakko nyt käydä tsekkaamassa mitä mieltä sinä olit tästä pussista :D

      Poista

Kommenttia, kommenttia! :) Laittakaa anonyymit nimimerkkiä myös! :)